Dinapigens hjemmeside

Klik her for at komme til forrige side Klik her for at komme tilbage til hovedmenuen Klik her for at komme til næste side

Koninginne Dag D. 30. april 2008

Koninginnedag

Verdens største byfest kalder Amsterdammerne det selv. Men festen strækker sig ud over hele Holland og for den sags skyld også Antillerne, and Aruba (det sydlige Carribien) om end steder som Amsterdam og Den Haag er blandt de mere populære mål.

En rejseguide formulerer det som at "omkring en million festglade mennesker fra oplandet slutter sig til de omkring 750.000 Amsterdammer der i forvejen fester løs i gaderne på denne dag." Her er lidt billeder[Her finder du fotos] fra dagen, og er man intereseret i baggrunden for denne dag... så kan man jo læse videre ned ad siden...

De frie markedes dag

Dagen er en fejring af det frie markede, betydende at alle frit kan opsætte boder og sælge (næsten alt) hvad de lyster. Alkohol er en undtagelse og det meste af det øl der sælges denne dag i Amsterdam er øl med reducerede mængder af alkohol (hvilket nok egentlig er meget klogt)

Orange

Kongehusets navn er Huis van Oranje-Nassau (Huset af Orange Nassau) hvilket bliver slået fast af de utallige mennesker der stort set alle bærer en eller anden form for orange klædning. (Hollands monarki er relativt ungt og stammer fra 1815, mens navnet Orange har rødder tilbage til 1544 i Frankrig.)

Datoen - d. 30 april

Koninginnedag er fejringen af dronningens fødselsdag, og er dagen for national samhørighed og sammenhold.Traditionen startede tilbage i 1885 (31. august) ved Prinsesse Wilhelminas fødselsdag (Altså før hun blev dronning).

Datoen har flyttet sig gennem årene afhængigt af den siddende dronning og hendes fødselsdag, men siden 1949 har datoen været uforandret. Den siddende dronning; Dronnig Beatrix, har nemlig fødselsdag d. 31. januar og syntes ikke at årstiden egnede sig til en stor udendørs folkefest… I stedet har hun, til ære for sin moder droning Juliana, bibeholdt hendes fødselsdagsdato som datoen for Koninginnedag.

Nogen kunne tyde på at denne dato og fejringen i fremtiden vil forblive, efter som tronarvingen nok ville foretrække titlen som konge. Dog er det forventet at der til den tid vil komme yderligere en festdag – som måske endda vil få navnet Koningdag

Skulle nogen have lyst til at prale af at kende, og kunne opremse, en hel tronfølge så er Hollands altså en af de nemmere:

Og fortvivl ikke; Den næste i rækken er ikke sønderligt mere kompliseret at huske på, det er nemlig; Willem IV…

Klik her for at komme til forrige side Klik her for at komme tilbage til hovedmenuen Klik her for at komme til næste side